Şi pornim la drum! - Impresii de calatorie,  Tu esti TurcaLaUnCeai

Iulia Alexandra: Unutulmaz anılar (amintiri de neuitat) alla turca

„Bir varmış, bir yokmuş (a fost odată ca niciodată) la sud-est de Bosfor, 2000 km depărtare de casă în inima Anatoliei, o fată dintr-o altă „inimă”, cea a Transilvaniei. Acea fată eram eu și făceam primii pași pe pământ turcesc. Era iunie, un iunie fierbinte și uscat, cărămiziu și prăfuit precum acı biber (ardeiul iute măcinat). Apusul mirosea a çay (ceai) iar ezan-ul (chemarea la rugăciune) îmbrățișa orașul, conferindu-i o aură de mister și armonizându-i diversitatea. Timpul s-a oprit în loc… într-un loc de poveste. A fost ilk görüşte aşk (dragoste la prima vedere)… Deși am fost Elazığlı (din Elazığ) timp de o vară, a fost mai mult decât o iubire de vară. Mult mai mult…

iul

Se spune că Kalbe giden yol mideden geçer (dragostea trece prin stomac), ei bine în acest caz, tind să cred că este adevărat. Lahmacun, Adana kebabı, baklava, vişneli ve limonlu dondurma şi lokum sunt ingredintele care au ațâțat focul, pe care nici măcar ayranul rece nu îl mai poate stinge. Turcia a devenit benim gönlümün padişahı (sultanul inimii mele) și totodată kaderim (destinul meu). Este motivul pentru care am renunțat de două ori la un job pe care îl îndrăgeam, prima dată în vara 2012 când am decis să accept provocarea unui stagiu de practică în estul Turciei, iar apoi, un an mai târziu când am renunțat la tot pentru un vis: doctoratul în Italia… axat evident, pe politica și istoria turcă, și care mi-a permis să revăd Turcia și să redescopăr emoția și corul de fluturași în stomac de data aceasta pe coasta mării Egee, în Izmir.

Gândul la Turcia îmi desenează zâmbete pe față și sclipiri de amintiri frumoase. Îmi este extrem de greu să realizez un top al momentelor de neuitat, sunt prea multe… iar top-ul (minge) meu se va mai rostogoli pe terenul Turciei, İnşallah! (Cu voia lui Dumnezeu!) În consecință, voi evita realizarea unui top și voi încerca să vă prezint grupuri sau categorii de momente. Voi incepe cu:

İlk izlenim (prima impresie) pentru că ilk izlenim önemlidir (prima impresie contează):
Prima zi în Turcia va ocupa mereu un loc special în biblioteca amintirilor mele. Nu voi uita niciodată prima călătorie cu autobuzul care se balansa ritmic și violent pe muzica turcească, uitând de orice regulă de circulație și semnalându-mi împreună cu aglomerația, agitația generală și culorile nocturne ale orașului că am ajuns într-o altă lume. Acea lume magică era desprinsă parcă din paginile celor 1001 și una de nopți la care visam de mică… Primul teşekkür ederim (mulțumesc) şi çok güzel (foarte frumos), iar apoi inevitabilul çok sıcak (foarte cald), având în vedere că temperaturile se ridicau și la 47 °C… prima și singura yağmur (ploaie), care în câteva minute a inundat străzile campusului, șiroaiele răcoroase fiind topite în mai puțin de o jumătate de oră de razele soarelui. Prima nuntă (dar și a doua) tradițională turcească la care am participat, primul halay în Șanlıurfa… Toate acestea și multe alte „prime impresii” au asigurat Turciei un loc de cinste în inima mea.

Insanlar (oamenii):
Ei bine, frumusețea Turciei nu se rezumă doar la locurile sale unice ci și la sufletul său frumos: oamenii. Am avut norocul ca printre coordonatori să avem un Melek (înger) care a avut tot timpul grijă de noi. Nu le voi uita niciodată pe frumoasele și veselele noastre vecine de toate vârstele și nici seara petrecută cu ele în fața blocului, deși ele nu vorbeau engleza iar turca noastră era limitată la nasılsın? (Cum eşti?/Ce faci?), lezzetli (delicios), güzel (frumos), afiyet olsun (poftă bună) și formulele de salut… Prietenia noastră a început într-o seară de Ramadan când una dintre femei a alergat cu o farfurie de prăjituri după noi. Am luat câte una și i-am mulțumit, însă ne-a pus farfuria în brațe. Drept urmare, am urcat cu farfuria de prăjituri am golit conținutul și ne-am întors să returnăm farfuria spălată. Farfuria a rămas, la fel și noi iar ceea ce a urmat se poate rezuma prin zâmbete contagioase, ședințe foto și discuții despre Tarkan, Brad Pitt și Inna. Nu voi uita nici copilașii simpatici din campus, care strigau de fiecare dată când ne vedeau „Helloooo! How are you?” Și desigur, prietenii minunați care ne-au invitat în sânul familiilor lor și ne-au făcut șederea mai frumoasă. Turcii sunt amabili și dornici să ofere o mână de ajutor, drept dovadă am obținut finanțare de la universitatea gazdă (Fırat Üniversitesi) pentru organizarea unui eveniment dedicat țării noastre „Descoperă România”, am apărut în reportaje realizate de Fırat TV, iar în această primăvară în Izmir niște profesori minunați m-au ajutat să realizez un chestionar în rândul studenților.

iul2

Türk mutfağı (bucătăria turcească):
Preparatele turcești au cucerit și răsfățat gurmanda din mine. Primul çay și primul ayran, prima masă 100% turcească, primul kebap (kebab) adevărat, și conștientizarea faptului că nu are nici o legătură cu ceea ce se găsește în Romania… lahmacunul sau noua mea pizza preferată, aventura mea culinară soldată cu 5 baklava-le și crampe, cum am mâncat carne de miel fără să știu, și, deși în mod normal nu o suport, mi-a plăcut la nebunie döner kebap-ul preparat din miel. Dondurma (înghețata) și limonata (limonadă) de după fiecare öğle yemeği (prânz). Entuziasmul meu copilăresc înainte de masă, așteptarea iftarului în timpul postului de Ramadan, munții de simit devorați, și cele mai frumoase 5 kilograme în plus (sau mai mult?) rămase ca amintire… Toate aceste momente delicioase mi-au cucerit stomacul.

Desigur lista poate continua la nesfârşit, fiecare loc vizitat, fiecare persoană dragă cunoscută, fiecare preparat gustat, fiecare apus și fiecare răsărit au scris o poveste în sufletul meu. Nu este surprinzător faptul că apropiații au început să îmi spună turcoaică și să se molipsească de obsesia mea pentru muzica turcească, limba turcă si locurile magice din Turcia! 🙂

Sevgilerle (Cu drag),
Iulia (sau Hülya?)

O poţi urmări pe Iulia şi frumoasele ei articole despre Turcia şi limba turcă pe acest blog!

Zi de zi apar postări interesante şi pe pagina ei de Facebook: Turkish Delight Bazaar. O poţi vizita dacă vrei să te îndulceşti cu aroma de neuitat a Turciei ori dacă ţi-e dor de imagini de vis de acolo. Noi o facem cu fiecare ocazie şi de fiecare dată rămânem fermecaţi!

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!