Invata limba turca,  Recomandari si sfaturi pentru tine

Filme artistice turcesti – Recomandari

Ai urmărit până acum filme artistice în limba turcă? Surprinzător, vei afla că în Turcia există o adevărată cultură cinematografică, cele mai apreciate genuri fiind dramele, comediile şi filmele de acţiune. Îţi recomandăm câteva filme artistice cu subtitrare în română sau în engleză, pentru a-ţi fi mai uşor să înţelegi replicile actorilor. Dacă setarea de subtitrare nu este activată, va trebui să faci acest lucru manual.

Aşk Tesadüfleri Sever – Dragostea iubeşte coincidenţele (2011) Distribuţie: Mehmet Günsür, Belçim Bilgin
Anul 1977, o dimineaţă de septembrie, la Ankara. Yilmaz, grăbindu-se să ajungă cu Neriman, soţia sa gravidă, la spital, este implicat într-un accident, izbind maşina lui Omer. Acest accident face ca soţia lui Omer, Inci, gravidă şi ea, aflată pe bancheta din spate în momentul accidentului, să intre într-un travaliu înainte de termen. Ambele familii ajung astfel la spital unde, copiii se nasc în aceeaşi zi. Aici, ei se văd reciproc, pentru prima dată… Acest accident este punctul de plecare pentru mai multe coincidenţe care îi aduc pe Ozgur şi Deniz, cei doi copii, împreună. Ei se întâlnesc întâmplător, în Ankara, de mai multe ori în timpul copilăriei. Fiecare întâlnire va avea drept efect schimbări drastice în viaţa lor. Experimentează astfel prima iubire şi prima dezamăgire în dragoste. Dar dincolo de acest lucru, fiecare întâlnire produce o schimbare în cursul vieţii fiecăruia.*

Benim Dünyam – Lumea Mea (2013) Distribuţie: Beren Saat, Uğur Yücel Despre „Benim Dünyam ~ Lumea mea” au curs deja râuri de cerneală imediat după lansare. Controversata peliculă redă povestea emoţionantă a Elei, Beren Saat, o fetiţă de 8 ani, surdă şi oarbă, considerată de toată lumea o fiinţă ciudată. Viaţa ei se schimbă când îl întâlneşte pe profesorul Mahir, Uğur Yücel, care-şi dedica timpul persoanelor cu dizabilităţi. Împreună cu el, Ela începe o lungă călătorie de la întuneric la lumină, de la frică la succes, de la deznădejde la speranţă. Cu ajutorul profesorului Mahir, Ela ajunge inclusiv la facultate şi, mai presus de toate, reuşeşte să vadă şi să audă dincolo de întuneric şi de liniştea desăvârşită. Pelicula este de fapt un remake al unui film indian din anul 2005 – Black, câştigător a numeroase premii. A existat chiar şi o polemică pe acest subiect, scenariştii filmului susţinând iniţial că este vorba despre o idee originală.

Kış Uykusu – Somn de iarnă (2014) Distribuţie: Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbağ Capodopera lui Nuri Bilge Ceylan, cel care a primit aprecieri pline de entuziasm din partea criticilor, spune povestea unui fost actor, acum proprietarul unei pensiuni din podişul Anatoliei. Cele trei ore în care vei auzi limba turcă reprezintă un motiv în plus să nu ratezi acest film atât de lăudat. Filmul a câştigat premiul Palme D’Or la Festivalul Cannes în anul 2014.

Babam ve Oğlum – Tatăl şi fiul meu (2005) Distribuţie: Fikret Kuskan, Çetin Tekindor Atunci cand a parasit casa părinților săi pentru a merge la oraș să-și continue studiile, Sadık nu se mai gândea la o reîntoarcere. Firea lui rebelă îl îndemnă să aleagă un alt destin decât cel pe care l-ar fi avut dacă ar fi rămas la ferma tatălui său, Hüseyin. În anii tulburi ai anilor ’70, ca student, și mai apoi ca ziarist de stânga, Sadık se implică în politică, iar asta îl face pe bătrânul său tată să-l renege într-u totul. Sadık se căsătorește, dar soția lui moare la nașterea lui Deniz, primul lor copil. După o lungă perioadă de necazuri și greutăți, Sadık se întoarce în satul natal, împreuna cu micul Deniz, deși știe că va fi foarte greu să reînoade relatiile cu tatal sau.*

Evim Sensin – Tu eşti casa mea (2012) Alta varianta aici Distribuţie: Özcan Deniz, Fahriye Evcen Evim Sensin este un film romantic, lansat în anul 2012  în Turcia, regizat chiar de actorul din rolul principal: Özcan Deniz. După ce rupe o relaţie cu un bărbat căsătorit, frumoasa şi inocenta Leyla se întoarce acasă şi îşi imploră tatăl să o ierte pentru greşelile făcute. După o perioadă de timp,  relaţiile dintre cei doi se îndreaptă, iar Leyla se îndrăgosteşte fulgerător de Iskender, un muncitor care lucrează pe santierul tatalui său. Povestea este însă abia la început!

Su ev Ateş – Apă şi foc (Numele personajelor din film) (2013) Distribuţie: Özcan Deniz, Yasemin Allen Filmul este scris şi regizat de popularul cântăreţ Özcan Deniz şi are în centru povestea de iubire dintre o tânără şi frumoasă fată şi un bărbat enigmatic, cu un destin deja stabilit de către familie. Atunci cand fata rămâne însărcinată, un șir de evenimente neprevăzute începe să se petreacă… Finalul este surprinzător.

Kelebeğin Rüyası – Visul fluturelui (2013) Distribuţie: Belçim Bilgin, Kıvanç Tatlıtuğ, Mert Fırat Scris şi regizat de Yılmaz Erdoğan, Kelebeğin Rüyası este un film biografic, o dramă istorică din anul 2013. Într-un mic oraș din Turcia, doi poeți tineri bolnavi încearcă să supraviețuiască în timp ce publica poemele lor. Atunci când amândoi se îndrăgostesc de aceeaşi persoană, viața lor nu va mai fi la fel.

Selam – Salut (2013) Filmul este bazat pe fapte reale şi spune povestea a trei tineri dascăli plecaţi în ţări străine pentru a vorbi despre pace şi bună înţelegere.

Mucize – Minunea (2015) Anul 1960 într-un sat din Turcia. Un profesor nou constată că în satul în care a sosit lipsește mai cu seamă. El devine atașat de oamenii din sat și mai ales de un om cu handicap. Profesorul ajută sătenii să construiască o școală nouă.

Ya Sonra? – Şi apoi? (2011) Distribuţie: Özcan Deniz, Deniz Çakır Comedie romantică despre convieţuirea în cuplu după şapte ani de la căsătorie. Vor reuşi oare personajele principale să rămână împreună sau relaţia lor se va destrăma?

Issız Adam – Omul singur (2008) Distribuţie: Cemal Hünal, Melis Birkan Poveştile de dragoste sunt mereu încercate de destin, de întâmplări şi de propriile noastre decizii.

Bir Küçük Eylül Meselesi – O mică problemă de septembrie (2014) Eylül este o fată tânără, frumoasă, mereu veselă şi posesoarea unei existenţe aproape perfecte! Mai puţin ultima lună, are i s-a şters total din mine. În timp ce ea se chinuie să-şi amintească, un anumit loc o face să-şi pună o sumedenie de întrebări. Imaginile din acest film sunt mai multe decât deosebite.

İncir Reçeli – Dulceaţă de smochine (2011) Distribuţie: Sezai Paracikoglu, Melike Güner, Selim Akgul Printr-o întâmplare, un scenarist veşnic refuzat de către companiile producătoare de film – Metin, o întâlneşte pe Duygu, o tânără şarmantă, volubilă dar care pare că ascunde o mulţime de mistere. Încercând să afle răspunsurile la întrebările care-l macină, Metin va afla crudul adevăr despre noua sa iubită, adevăr care-i va schimba realitatea, viaţa dar şi cariera.

Ay Lav Yu – Te iubesc (2010) Link indisponibil Distribuţie: Ayca Damgacı, Fadık Sevin Atasoy, Josh Folan

Mutluluk – Fericire (2007) Distribuţie: Özgü Namal, Murat Han, Talat Bulut  După o întâmplare nefericită, o fată frumoasă din Turcia este condamnată la moarte tocmai de către rudele ei care consideră că tânăra i-a dezonorat. În această dramă regizată de Abdullah Oguz, trei oameni care se întâlnesc în circumstanţe neobişnuite îşi vor influenţa destinele unul altuia pentru totdeauna.

Güz Sancısı – Durerile toamnei (2009) Distribuţie: Murat Yıldırım, Okan Yalabık, Beren Saat, Belçim Bilgin Acţiunea se petrece în Istanbul, în anul 1955, în timpul evenimentelor cunoscute sub numele de Progromul de la Istanbul, o revoltă a turcilor îndreptată împotriva grecilor care locuiau în Istanbul. Behçet, se îndrăgosteşte de Elena, o frumoasă femeie de moravuri uşoare de origine greacă. Povestea lor de dragoste nu este acceptată de tatăl lui Behçet şi este ameninţată de apartenenţa  politică a acestuia. Va rezista oare dragostea lor într-o perioadă atât de zbuciumată a Istanbulului?

Başka Dilde Aşk – Iubire în alt grai (2009) Distribuţie: Mert Fırat, Saadet Aksoy   Onur este surd din naştere şi lucrează ca bibliotecar. Părăsit de tatăl său la vârsta de şapte ani, Onur se consideră vinovat pentru situaţia în care a ajuns el şi mama sa. La o petrecere de logodnă o întâlneşte pe Zeynep care nu este deloc deranjată de dizabilitatea tânărului, ci mai mult, comunică extraordinar de bine cu el, fără să scoată niciun cuvânt.

Üç Maymun – Trei maimuţe (2008)   O familie este gata să se destrame atunci când mici eşecuri duc la minciuni, totul într-o tentativă de a lupta împotriva sorţii, acoperind adevărul. Ca să evite greutăţile şi responsabilităţile care, de altfel, ar fi greu de îndurat, familia alege să ignore adevărul, să nu vorbească despre el, să se facă a nu-l observa ori auzi, ca în parabola chinezească a celor trei maimuţe.

Sadece Sen – Doar tu (2014) Distribuție: Belçin Bilgin, İbrahim Çelikol, Kerem Can

Drumurile lui Hazal, o nevăzătoare și Ali, un fost boxer, se-ncrucișează într-un mod neașteptat. Iubirea lui Ali devine o sursă de speranță pentru tânăra femeie plină de viață, în ciuda handicapului. Soarta îi unește în dragoste, dar trecutul întunecat al lui Ali scoate la iveală un adevăr pe care ambii îl ignoră. Ali intră într-o confruntare în care își pune viața în pericol pentru Hazal, iar deznodământul luptei le va decide soarta. *

Uzak – Departe (2002) Distribuţie: Muzzafer Özdemir, Emin Toprak

Bal – Miere (2010)

Filme fără subtitrare

Yüreğine Sor – Întreabă-ţi inima (2010)

Aşkın İkinci Yarısı – Cealaltă jumătate a dragostei

O Kadın – Femeia aceea (2007)

Av Mevsimi – Anotimp de vânătoare

İlk Aşk – Prima dragoste

Son Ders: Aşk ve Üniversite – Ultima lecţie: dragoste şi universitate

Aşk Geliyorum Demez – Dragostea nu spune: Vin

Aşk Tutulması – Capcana dragostei *subtitrare în limba engleză

Romantik Film – Film Romantic

Acı Aşk – Dragoste amară

Ay Büyürken Uyuyamam – Nu pot dormi când luna e în creştere

Can – Can

Beyaz Melek – Îngerul alb

Romantik Komedi 2 – Comedie romantică 2

Mai multe filme în limba turcă găseşti aici!

Le mulţumim în mod deosebit tuturor prietenilor noştri din comunitatea TurcaLaUnCeai pentru recomandările făcute!

Ai un film preferat în limba turcă care te-a impresionat în mod deosebit? Spune-ne!

*Descrierea acţiunii aparţine www.cinemagia.ro

34 comentarii

 • Anonim

  Multumim pentru recomandari, chiar eram in cautare de filme turcesti. Am vazut si eu cateva din filmele amintite de tine.
  Aşk Tesadüfleri Sever m-a cam lasat rece.
  Babam ve Oğlum l-am vazut de doua ori si de fiecare data am bocit, e un film impresionant, mie mi-a placut foarte mult.
  In personajul din Issız Adam cred ca se regaseste cam orice suflet din marile orase, caruia ii e greu sa mai ofere sufleteste. Tot de doua ori l-am vazut, e fascinant.
  Ay Lav Yu – tot de doua ori vizionat, m-am prapadit de ras, e o comedie extrem de buna.
  Mutluluk m-a impresionat, de asemenea, cu atat mai mult cu cat am auzit ca inca se mai practica crima din onoare.
  Aşk Geliyorum Demez si Aşk Tutulması – 2 filme simpatice.
  In rest… de-abia astept sa le descopar si pe celelalte.
  Babam ve Oğlum m-a impresionat in mod special. Poate pentru ca a fost printre primele filme turcesti vizionate.
  Oricum, merita filmele turcesti, regizorii turci sunt chiar buni.

 • shaks

  Foarte bună lista, am pus-o deoparte.
  Ca și completare:
  * Takva – film cu canotație religioasă sufi
  * Hokkabaz – comedie despre magicieni
  * Kosmos (!!!) – complex
  * Semum, Musallat – filme horror
  * Gegen die Wand, Auf der Anderen Seite – filme turcești ce au legătura și cu Germania
  * Majority
  și altele…..

 • violeta

  multumesc pentru filme ..sunt fascinata de filmele turcesti,,,… sunt f bune au subiecte interesante. cu.actori f buni

 • violeta

  imi doresc sa vad filmul Intriga si Seductie continuarea tradusa….pe Acasa tv nu au dat tot filmul…partea a doua e f interesanta

 • lia-is

  imi cer scuze aici e vorba de filme artistice si eu ma refeream la serialul Suskunlar! oricum intrebarea ramane valabila!

 • iri na

  multumim pentru minunatele filme artistice siseriale pe care le difuzati si le subtitrati.
  Actorii sunt extraordinari.Traiesc evenimentele alaturi de ei.Astept cu nerabdare alte filme!

  .

  • launpahardeceaiturcesc

   Irina, cu drag! Noi doar le-am listat într-o postare, nu le-am tradus noi! 🙂 Sperăm însă să ne ocupăm şi de acest lucru într-o bună zi!

  • launpahardeceaiturcesc

   Bună Diana!
   Atunci când am postat filmele, acestea se puteau viziona, acum am văzut şi noi că nu mai este posibil acest lucru. 🙁 Vom reface lista de filme cu link-urile care merg. O altă variantă ar fi să le cauţi după titlu şi să le descarci de pe internet.

  • launpahardeceaiturcesc

   Dragă Elisabeta, dacă ai reţinut numele filmului înseamnă că a meritat! Ne-ai făcut curioşi, îl vom căuta şi noi! 🙂

   • Cecilia Seceac

    Aaa,un film din adolescenta mea,l-am vazut atuni de vreo3-4 ori,l-am revazut acum vreo2 saptamani pe youtube,fara subtitrare si era pelicula originala,calitate slaba acu,dat fiind ca a fost facut prin anii 70.O poveste de dfagoste cu Turkan Soray si Kadir Inanir ,vedetele cinematografiei turcesti din acele timpuri!un film care trebuie vazut neaparat!

   • Nic

    „Judecatorul din Bodrum” a fost primul lung-metraj turcesc difuzat in Romania. De fapt a fost un capat de pod pentru cinematografia turca, mai ales ca in rolul principal a avut-o pe Turkan Suray, o mare actrita, regizor si scenarist de exceptie si o neobosita promotoare a culturii turce si a filmului in special. Filmul a fost realizat in 1976 dar la noi a ajuns 3 ani mai tarziu. Din pacate, nu il am in filmoteca, am cautat sa-l achizitionez, dar fara rezultat. Am gasit la un moment dat o copie pe film de 16 mm dar intr-o stare indoielnica si destul de dificil de convertit in format digital. Daca aflati cum pot intra in posesia unei copii, va rog sa ma anuntati si pe mine.
    Multumesc!

 • Cristina

  Oare ce sanse avem sa vedem online si filmul Matanii schimbate – Uzak ihtimal – tradus in limba romana?!
  Multumesc anticipat pt raspunsul dvs

  • launpahardeceaiturcesc

   Cristina, nu cunoaștem filmul menționat de tine. Nu ne ocupăm cu traducerea filmelor, deși ne-ar plăcea tare mult să avem și această activitate.

  • launpahardeceaiturcesc

   Bună, dragă Claudia, îţi mulţumim pentru mesaj. Dorim să îţi transmitem că, din păcate, nu ne ocupăm cu tarducerile serialelor turceşti. Ne pare rău. Te mai aşteptăm şi cu altă ocazie, desigur.

  • launpahardeceaiturcesc

   Salut! Este vorba despre un film artistic? În acest articol avem recomandări doar pentru filme artistice.

 • mihaela

  Pacat ca nu puteti traduce filmul Sila-puterea destinului,este un serial foarte bun si foarte interesant despre traditiile turciei,il urmaresc cu mult interest,si actori joaca minunat.

 • Elena Baicu

  Mie îmi plac mai multe filme turceşti:Aliye,Muhteşem Yüzyîl,Feriha,Yaman,Öyle bir gecer zaman ki-Trădarea,Sîla-Puterea Destinului,Yer Gök Aşk-Intrigi şi Sfucţie,etc.Cei mai buni actori!Sîla ar fi o combinaţie între viaţa de zi cu zi a unor turci din Mardin şi un Orient arab.În Mardin s-a născut cel mai înalt om din lume-Sultan Kösen,el nu şi-a putut termina studiile din cauza înălţimii şi acum este fermier.

  • launpahardeceaiturcesc

   Mulţumim frumos pentru recomandare, Mara, îl vom trece în lista noastră cât de curând! 🙂

 • Cidem

  Mucige și Babam ve Olgum…super filme…au un pic din toate…cand razi, cand plangi…abia aștept să văd și altele…

 • marinela

  Mi-ar place să revăd un film mai vechi, Judecătorul din Bodrum -1976, subtitrat în română și alte filme, mai noi, cu aceeași temă. Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!