Ana Lavinia: Prima calatorie la Istanbul
2 septembrie, seara târziu. Simţim că ne-a scăpat ceva şi nu ne dăm seama ce-ar putea fi. Ne gândim o clipă şi… da! Lavinia ne solicitase cu ceva timp în urmă recomandări de localuri unde se mănâncă autentic şi la preţ rezonabil în Istanbul, însă amânasem mereu postarea ei. Urma să plece a doua zi pentru prima dată la Istanbul, aşa că ne-am grăbit să lansăm întrebarea ei pe pagină! Câteva zile mai târziu, prietena noastră ne trimitea impresii proaspete de la faţa locului. Şi o veste bună! În drumul de întoarcere către casă, a poposit şi în Edirne, vizitând şi câteva obiective din acest oraş! Lavinia ne-a mărturistit mai apoi că i-au folosit recomandările prietenilor de pe pagina TurcaLaUnCeai şi că a ajuns la o parte dintre restaurantele pe care voi i le-aţi recomandat!
„La prima mea vizită în Istanbul, am rămas surprinsă de diversitatea acestuia. Cred că nu poți să îți faci o idee despre ce înseamnă cu adevărat acest oraș, decât după ce îl vizitezi și cu siguranță va trebui sa îi faci mai multe vizite. Imaginile care circulă pe internet sau care sunt oferite ca materiale de promovare în pliantele turistice mi se par diferite de ceea ce am găsit acolo. Este un oraș al contrastelor, un oraș viu, un oraș foarte aglomerat, dar unde te poți pierde fascinat în aglomerație, pentru că vei vedea oameni diferiți, obiective interesante, locuri care respira istorie, dar și părți mai puțin turistice: cerșetori, pisici și câini maidanezi, graffiti, mizerie… Însă toate acestea la un loc îi conferă autenticitate și un farmec aparte.
Pentru cei care se află pentru prima dată în Istanbul, vă sfătuiesc să nu vă faceți planuri în detaliu, pentru ca veți rămâne surpinși de câte vă poate oferi acest oraș si de cât de repede vă puteți schimba opțiunile. Eu mi-aș fi dorit să am timp să vizitez mai multe locuri, să fac o croazieră pe Bosfor sau pe Insulele Prinților, dar în cele trei zile nu am avut timp. Cu multă răbdare, o hartă și puțină voie bună, veți trece ușor peste mersul obositor și vă veți putea bucura de ceea ce vă oferă orașul cu obiectivele sale turistice.
Dacă doriți să beneficiți de oferta vastă de preparate culinare turcești, vă sătuiesc să vă informați dinainte despre tipurile de mâncare și eventual să obțineți câteva recomandări de restaurante. Este recomandat să nu intrați în primul restaurant care vă iese în cale, cel puțin nu înainte de a verifica prețurile. De asemenea, cumpărături se fac la tot pasul în Istanbul, dar și aici este bine să nu cumpărați un lucru de la primul magazin găsit, s-ar putea ca în apropiere să găsiți același lucru mult mai ieftin. Cel mai mult în Turcia mi-au plăcut pişmaniye si kurabiye (eu am mancat o varianta denumita kavala kurabiyesi, cu migdală înauntru). Le-aş include la secţiunea „neapărat de încercat”, dacă aveţi în drum o cofetărie.
O surpriză plăcută de care veți avea parte este ospitalitatea turcilor: chiar și într-un magazin în care veți aștepta mai mult (cum mi s-a întâmplat mie) sau la recepția hotelului unde veți fi cazați vi se poate oferi ceai turcesc. Și la restaurante se oferă de obicei ceai turcesc din partea casei la sfârșitul mesei.
Ca o scurtă părere despre Edirne: este un oraş drăguţ, curat şi îngrijit şi în care se află unul dintre cele mai interesante obiective turistice vizitate de mine până acum: Complexul lui Baiazid.
-
Complexul construit de Sultanul Baiazid al II-lea din Edirne a fost deschis publicului în anul 1488: Complexul cuprindea o moschee, un spital și chiar o școală de medicină. Spitalul era celebru pentru metodele de tratament aplicate pacienților cu probleme mintale. În timp ce în Occident oamenii cu astfel de probleme erau considerați demonizați, fiind torturați și chiar arși, în acest spital bolnavii erau tratați cu sunetul muzicii sau al apei. Un grup de zece muzicieni susțineau aici concerte pentru pacienți de trei ori pe săptămână. Muzica avea un efect relaxant și eficient atât pentru vindecarea bolilor fizice, cât și a celor psihice. Tratamentele erau gratuite. Diverse categorii de medici lucrau aici, inclusiv oftalmologi și chirurgi. Ulterior, datorită eficienței metodelor alternative utilizate în tratamentul bolilor mintale, spitalul a fost dedicat tratării exclusive a pacienților cu probleme psihice.”